Engelhaaien in Gran Canaria

We worden vaak door bezoekers gevraagd of er haaien op Gran Canaria zijn. Hoewel sommige bezoekers op zoek zijn naar een geruststelling van veiligheid terwijl anderen op zoek zijn naar de kans om te zwemmen of duiken met deze vaak gevreesde roofdieren.

An diver photographs a baby angel shark in Gran canaria
Zoals je waarschijnlijk al op de foto's hebt geraden, ja, we hebben wel haaien op Gran Canaria. Maar het goede nieuws voor de generatie 'JAWS' is dat de haaien die je het meest waarschijnlijk tegenkomt op Gran Canaria een van de rustigste, volgzame en niet-agressieve haaien ter wereld zijn. Hun gemeenschappelijke naam geeft het weg .. Engelhaaien .. voornamelijk genoemd vanwege de vorm van het lichaam van bovenaf gezien.

Dus hoe 'haaien besmet' is het water rond Gran Canaria? Is het veilig om te peddelen in de zee op Gran Canaria? Is het veilig om te zwemmen op Gran Canaria? Is het veilig om in het water te gaan met een opengesneden wond aan je been?

Het antwoord is dat de wateren VEILIG zijn !. Onze kleine populatie van bedreigde bewoners haaien komt zelden in ondiep water en vermijdt menselijk contact. Aanvallen door haaien zijn uiterst zeldzaam en je hoeft je geen zorgen te maken over hun aanwezigheid in diepere wateren.

Helaas hebben films en documentaires in de loop der jaren een zwarte reputatie opgebouwd voor haaien in het algemeen, maar de meeste vakantieongevallen brengen een slip met zich mee en vallen bij hun zwembad, verwondingen terwijl ze dronken zijn of hebben een hartaanval op het strand. Statistisch gezien ben je op al deze plaatsen minder veilig dan in de zee. Deze 'zeer gevaarlijke' reputatie is heel anders dan het echte profiel van de gewone haai op de Canarische Eilanden, de Engelhaaien ( Squatina squatina ), om de volgende redenen:

Je kunt dichtbij Engelhaaien op Gran Canaria komen

  • Engelhaaien zijn bodembewoners , die zelden dicht bij de oppervlakte zwemmen en zelden worden gezien door zwemmers of snorkelaars.
  • Engelhaaien zijn bodem voeders en ze hebben maar een heel klein mondje.
  • Engelhaaien zijn selectieve roofdieren die slechts één type vis prefereren - sardientjes, dus ze hebben geen interesse in ons als voedingssupplement.
  • Engelhaaien zijn klein en bang voor ons. De gemiddelde grootte is ongeveer 1,2 meter lang, maar in vergelijking met duikers of zwemmers vormen we meer een bedreiging voor hen en dus verbergen ze zich of vluchten ze.
  • Engelhaaien worden ernstig bedreigd en staan op de IUCN 'Rode Lijst' van bedreigde soorten. Ze zijn te vinden als je weet waar je moet zoeken, en waarschijnlijk nummer 3-4 per vierkante kilometer.
Een engelhaai op Gran Canaria laat zien dat hij niet gelukkig is door asynchroon fladderen met zijn laterale vinnen en open mond

Ons duikcentrum in Arinaga duikt al vijftien jaar met Engelhaaien en de laatste paar jaar hebben onze experts onze observaties gebundeld met de Universiteit van Las Palmas. Gedurende die tijd hebben we honderden, zo niet duizenden waarnemingen van Engelhaaien gehad. Onze instructeurs duiken met ze tijdens het zwemmen; we vinden ze stationair; en we duiken 's nachts met ze! In al die jaren hebben we nooit contact gehad met iemand die een onuitgelokte aanval van een engelhaai heeft gehad. Bij een paar gelegenheden waren ze geïrriteerd door onze aanwezigheid en leken ze agressief te kijken, maar afgezien van een paar waarschuwende 'schijnbewegingen' en twee of drie hobbels, hebben we maar één echte 'beet' gehad van een engelenhaai! Dit was wanneer onze instructeur de locatie van de haai in het zand aanwees, het zijn vinger aanzag voor voedsel en het proefde. De wond was vergelijkbaar met die opgelegd door een hondenbeet, maar hij heeft nog steeds al zijn vingers !. Dus kom en duik met ons zonder angst, want geen van onze gasten heeft een probleem gehad met deze prachtige wezens, en we zullen graag onze handen en vingers gebruiken om ze naar jou te wijzen.

Er zijn ook zeldzame contacten met twee andere haaien, hamerhaaien en blauwe haaien. Dit zijn echter diepwatersoorten en komen zelden in ondiep water terecht. Als je gaat vissen op de diepzee of meerdere mijlen buiten de kust wilt varen, kun je als je geluk hebt deze tegenkomen over de diepe waterloopgraven op Gran Canaria.

scuba dive with angel sharks in Gran Canaria

Een van de weinige ontmoetingen met andere haaien was op eerste kerstdag, 2015, een Spaanse dame werd gebeten door wat werd beoordeeld als een diepe Zijdehaai tijdens het zwemmen, op slechts 75 meter van waar ik woon. De Britse pers, uitgehongerd van goede verhalen met Kerstmis, reageerde overdreven en deed hun best om het incident in een groot probleem te blazen. De dame, hoewel geschud, heeft geen levensveranderende of levensbedreigende verwonding opgelopen, en alle lokale experts geloven dat het een incident 'in 50 jaar' was, omdat niemand ooit een Zijdehaai in normale duikgebieden heeft gezien, en afgezien van het fysieke bewijs van de beten konden de meeste lokale duikers, mariene biologen en veiligheidsexperts niet geloven dat het incident plaatsvond. Niets zoals dit is al vijftig jaar eerder of sindsdien genoteerd. We kunnen de Zijdehaai niet eens vinden!

Haaien worden zeker verkeerd begrepen en creëren vrees en angst bij heel veel mensen. Om diegenen van jullie die bang zijn een beetje beter te laten voelen, is hier een wereldwijde lijst van dingen die je eerder zal doden dan haaien!

(bron ScubaNews Augustus 2013)
Het is veilig om te zwemmen en snorkelen in de wateren rond Gran Canaria

Dus ja, het is veilig om te baden op de prachtige Canarische stranden zonder bang te zijn dat je wordt meegesleurd door een woeste carnivoor. En je kunt vanaf je piratencruise of snorkeltrip de zee in springen, veilig in de wetenschap dat engelenhaaien of zelfs zijdehaaien en hamerhaaien in het gebied zich waarschijnlijk van je verwijderen, of zich absoluut nog steeds tien of meer meter onder de zee verbergen , wachtend op jou om te vertrekken. En je kunt de video van 'Shark Diving in Fuertaventura' negeren die enkele Guitar Sharks laat zien .. deze zijn niet inheems en ik denk dat de beelden zijn gemaakt in een gecontroleerde omgeving en niet op open zee. Wat betreft de aanval in Arinaga, geloven de meeste experts dat de haai beweegt tussen twee open water viskwekerijen op een paar kilometer afstand, gebieden waarvan bekend is dat ze diepe waterhaaien aantrekken, maar zeer zeker buiten de toeristische gebieden. We zullen blijven zwemmen en duiken in Risco Verde en zelfs een paar nachtduiken daar doen.

Back to Top / Menu  

Engelhaaien en Duiken in Gran Canaria

Een kritisch bedreigde diersoort op de 'Rode Lijst' betekent dat elke ontmoeting met een engelhaai ( squatina squatina ) een voorrecht is. We weten niet hoe lang ze leven, maar schattingen van 20-30 jaar zullen hen een vergelijkbare levenslijn geven met andere haaien. Dit betekent dat volwassenen vrijwel zeker mensen eerder hebben ontmoet ... en ze zijn op hun hoede voor ons.

Zie je de engelhaai onder het zand bij de rots in Gran Canaria

Ed wijst op een engelenhaai naast de rots!

De instructeur op Gran Canaria trekt een deel van het zand weg om de staart van de engelhaai te laten zien

Andy legt een deel van de staart bloot

Het kan moeilijk zijn om een engelhaai in Gran Canaria in het zand te zien

Een fotograaf krijgt een close-up op het zand

Duik met engelhaaien op Gran Canaria

Deze ligt met zijn hoofd naar ons toe

Ondanks hun grootte zijn engelenhaaien experts in het verbergen - ze stoppen en graaien zich vervolgens in het zand en bedekken zich met een laatste flap van hun vinnen in zand. Ze zijn nu heel moeilijk te herkennen en kunnen op deze ene plek blijven rusten en wachten tot er vele uren lang voedsel voor hen is. We hebben verschillende voorbeelden gehad waarbij we op een dag een engelhaai zien en als hij niet gestoord wordt, vind je hem de volgende dag op dezelfde plaats. De volgende groep foto's laat zien hoe ze zich in het zand vermommen.

Engelhaai op het oppervlak in Gran Canaria

Rust in het zand na een korte duik alvorens zichzelf te begraven

Engelhaai, Gran Canaria

Engelhaaien zwemmen altijd dicht bij het zand

Englehaai die in het zeereservaat Cabrón van Gran Canaria zwemt

Zwemmen langzaam met behulp van de krachtige staart

Camouflagepatroon op een engelenhaai in Gran Canaria

Rustend op rotsen is het camouflagepatroon duidelijk zichtbaar

We hebben de neiging om meer individuen boven het zand of op rotsen te zien, of eigenlijk te zwemmen, in de wintermaanden wanneer het water kouder is. Ze zullen soms duikers benaderen, maar wanneer ze binnen ongeveer 5 meter aankomen, veranderen ze onveranderlijk van koers en zwemmen ze weg van ons. Ze hebben een 'normale snelheid' die duikers bijna bij kunnen houden, maar als ze zich bedreigd voelen, zullen ze een versnelling hoger komen en met een paar snelle slagen van hun staart van je af accelereren.

engel haai Canarische eilanden

Net boven het zand kun je zien hoe de kleuring helpt camoufleren

duiken met haaien op de Canarische Eilanden

Deze baby werd 's nachts gezien en is slechts net langer dan de fakkel

haaientanden Gran Canaria

Van aangezicht tot aangezicht, kunt u zowel de ogen als de ademhalingsgaten boven het hoofd zien?

Bij weinig licht helpt hun camouflage ze in de zandbodem te diffunderen

Dus respecteer alstublieft onze engelhaaien! Als je er een bedekt in het zand vindt - laat het daar dan achter want het kan een maaltijd verteren of wachten tot de volgende maaltijd langskomt. Elke duik met een engelhaai is een privilege dat door hen wordt verleend, dus respecteer hun privacy, jaag ze niet te veel na en geef ze altijd een afslag of veel ruimte.

Denk aan onze FLEXI-BOEKEN-aanbiedingen!
GEEN aanbetaling, annulering of wijzigingskosten!

Ondek meer geheimen van het beste duiken In Gran Canaria