Jämföra Dykning i Röda havet med dykning på Kanarieöarna

Anthias, glassfish och Dominos svärm runt en korall huvudet i Röda havet
Många av våra kunder frågar oss hur dykning på Kanarieöarna jämföras med dykning i populära egyptiska dyk destinationer på Röda havet, såsom Sharm el-Sheik, Taba, Hurgada eller Dahab. Det finns många skillnader mellan de två och även många likheter. De flesta dykare kommer att finna att det finns fördelar med att dykning båda områdena, men kanske vid olika tider på året.Vår uppfattning är att havet är enorm, och att de mer olika områden som du utforskar med dykutrustning, desto mer kommer du att njuta av mångfald och skönhet som finns i olika dykplatser. I denna jämförelse kommer vi att titta på sjöförhållanden, väder, infrastruktur och faktorer hälsa.
Dykning på Kanarieöarna

Det är tillräckligt varmt att snorkla på Kanarieöarna i januari med minimal utrustning
Snorkling på Gran Canaria i januari
Den första överraskningen är att både Kanarieöarna och Röda Resorts havet är både långt söder!. Två populära dykplatser, Sharm-el-Sheik i Egypten och Arinaga på Gran Canaria både sitta vid Latitude 27,85°. Men på grund av geografin runt båda, Kanarieöarna har en något svalare subtropiskt klimat, medan den röda havet har ett varmare tropiskt klimat. På sommaren skillnaden i vattentemperaturen är betydande med temperaturer på upp till 30°C i vattnet i Röda havet, medan Kanarieöarna nå en topp på ca 24°C, men på vintern är skillnaden mycket mindre, med Röda havet kylning till låg 20-talet, medan Kanarieöarna, som värms av Golfströmmen i Atlanten, bara sjunka till ca 18°C.
Delar av Kanarieöarna liknar öknen villkor för egyptiska Dykning
Stora dykförhållanden på Kanarieöarna

Dels många människor tror att eftersom Kanarieöarna är "i Atlanten" att de lider av samma sorts storm, isberg och kallt vatten som skulle kunna användas som en bakgrund för en remake av "Titanic". Verkligheten är att väderförhållandena är mycket stabila på Kanarieöarna, med högt tryck från "Azorerna Hög" för mycket av året och stadig handel vindar på sommaren. Precis som Röda havet, kan Kanarieöarna har udda stormiga dagar, men om du tittar på vår historia dykförhållanden i Arinaga så ser du att vi dyka nästan varje dag på året och det finns nästan alltid något speciellt att se.

Kanarieöarna har alltid varit kända för sina solsken och även på vintern kommer det att finnas möjlighet att fylla på solbrännan på de icke-dykning dagar. Om du däremot har en benägenhet att värmeslag, eller bränna lätt, då sommartemperaturer på Kanarieöarna kan vara mycket mer bekvämt för dig. Yttemperaturer i Egypten kan nå över 45° C på sommaren, medan på Kanarieöarna en temperatur på omkring 35° C är vanligare, med passadvindarna kyla luften i Kanarieöarna på sommaren. Las Palmas, huvudstad i Gran Canaria har fått betyget ha en av världens bästa "stad" klimat - inte för varmt på sommaren men bekvämt varmt på vintern.

Färgglada Papegojfisk och Wrasse är vanliga på Kanarieöarna
Papegojfisk och Wrasse

Denna skillnad är tillräckligt för att uppmuntra produktiva korallen i Röda havet, medan på Kanarieöarna finns det nästan ingen koraller. Koraller i sin tur locka en myriad av färgglada och varierande marina arter, så ja, har Röda havet mer liv, mer färg och mer variation. Ändå dykförhållanden kan vara mycket lika, med bra vatten klarhet under större delen av året i båda områdena. Och om Kanarieöarna saknar variation i Egypten, det finns många arter som är gemensamma för båda områdena, däribland frökenfisk, papegojfisk, wrasse, lizardfish, mulle, blåsfisk, barracudor och muränor som finns i överflöd här på Kanarieöarna.

Denna skillnad i havsbotten konstitution innebär att de flesta Red Sea korall platser saknar några av de dramatiska klippformationer som kan vara en stor attraktion för dykning på Kanarieöarna. Den vulkaniska bergarter har urholkats i många av våra dykplatser att skapa grottor, swim-throughs och spektakulära undervattens valv, snidade av vågorna när havsnivån var lägre under den senaste istiden. Och om du gillar mörkret är det nog lättare att organisera ett nattdyk på Kanarieöarna, eftersom vår erfarenhet var att de var förbjudna i vissa områden i Röda havet på grund av "säkerhetsbegränsningar". .

Om du tar med din kamera för att ta undervattensbilder bilder så finns det gott om färgglada motiv, såsom renare räkor, tiger morays, glasseyes, papegojfisk, frökenfisk och wrasse. Bläddra igenom några av bilderna i vår galleriet med bilder från El Cabrón Marine Reserve och du kan bli överraskad av sorten och färger hittar du här.

Kanarieöarna är också ett bra ställe att se större arter, såsom ängel hajar och rockor. Det finns fem vanligaste arter av rockor (vanlig, rund, elektrisk, örn och fjäril ray) och enstaka besök från grov-tailed, och rockor tjur och skate.


Exploring the wreck of the Arona in Gran Canaria
The Arona
Slutligen, om du är i vrakdykning i stället rev, så Las Palmas på Gran Canaria har ett av de bästa samlingar av diveable vrak i Atlanten. "Vraken här är större och bättre än de flesta Röda havet vrak" är vad en foto-journalist sa när han gjorde sitt första dyk på Arona utanför Las Palmas.

Så där är de bästa ställena att dyka på Kanarieöarna?Dyk upp nära en bläckfisk på Kanarieöarna
Octopus
Dyk tillsammans med en stim av guld randig braxen på Kanarieöarna
Guld-randig braxen
Under hösten hittar du håriga Blenny i full parning färger
håriga Blenny
Dyk in stim av frökenfisk på Gran Canaria
frökenfisk


PADI Kurser på Kanarieöarna

Du kan ta alla PADI kurser på Kanarieöarna
Få din PADI kort här
När det gäller dykare utbildning, det finns lite att välja i anläggningar och struktur mellan Kanarieöarna och Röda havet. Båda har länge etablerat, yrkesutbildning skolor, som regleras av sina regeringar för att uppnå höga krav på säker träning. Särskilt för dem som vill passa in en kurs snabbt kan förmågan att variera flygdagar betyder att du inte behöver spendera en hel vecka bort för att få en examen som görs i två eller tre dagar. Dykning hot-spots som El Cabrón Marine Reserve gör en utmärkt plats att ta kurser som PADI Open Water kurs eftersom du får se massor av intressanta marint liv såsom bläckfisk, Arrowhead krabbor, bläckfisk, trumpetfiskar, papegojfisk, frökenfisk, wrasse och mycket mer på alla de utbildningskrav dyk. Det finns skolor som täcker PADI, BSAC, CMAS, ACUC och flera andra märken undervisningen under Kanarieöarna. Vi kör kurser året runt i El Cabrón Marine Reserve så det finns inga begränsningar för när du kan göra din kurs.

Jämföra egyptiska och spanska infrastruktur

Om Röda havet har en bättre utvecklad marina ekosystem, så Kanarieöarna har en mycket bättre utbyggd infrastruktur för turister. Kanarieöarna är ett modernt, västra land med en stabil ekonomi och regering, och de har skapat en öppen och tillgänglig turist ekonomi med ett brett utbud av familjen och äventyr alternativ. Det finns ett brett utbud av boende i kanariefåglar från enkla lägenheter till fem stjärniga lyx. Däremot kan vissa resenärer känner sig begränsade av säkerhet, religiösa och kulturella skillnader i Egypten. För familjer i synnerhet, med en blandning av dykning och icke-dykning medlemmar, erbjuder de spanska Kanarieöarna alternativ såsom nöjesparker, karnevaler, konserter, obegränsad resor, hyrbil och mångfald som är svårare att hitta i Egypten.

En av de andra konstiga likheter mellan Kanarieöarna och Egypten är den antika process mumifierade och de gamla pyramiderna på Teneriffa. Om du inte har hört talas om de "Guanche" folk som bebodde Kanarieöarna innan de erövrades av spanska, måste du besöka den fantastiska arkeologiska utställning på 'Cuevas Pintadas' i Galdar i norra Gran Canaria eller den rekonstruerade byn vid Mundo Aboriginal närheten av Playa del Ingles.

Välbekanta livsmedel och drycker i en avslappnad atmosfär är typiskt för många barer kanariska beach
Välbekanta drycker och mat
För vissa resenärer, mat och dryck är en viktig faktor, och vår personliga erfarenhet är att livsmedelsstandarder är mycket högre i Spanien. De som är predisponerade för magbesvär kan skjutas upp Egypten av berättelser om "den Pharoahs hämnd". Om du gillar en alkoholhaltig dryck då ihåg att alkohol är endast tillgänglig för turister i sina hotell i Egypten, och utbudet och val är mindre än finns i Spanien.

Sammanfattning

Om du är orolig av de politiska osäkerhet eller tung säkerhet i Egypten, eller letar efter en kort "vintersol" brytning med ett par dagar dykning, eller kanske en familjesemester där dykning är bara en del av mixen, då Kanarieöarna har många fördelar, medan om du är en enda dykare eller kompis par söker en dedikerad dykning semester då Röda havet bör fortfarande vara en av de destinationer som du tittar på.

När du tar hänsyn till lättheten och frekvensen av flygningar till Kanarieöarna, billiga flyg från Ryanair och andra; Euro prissättning och valuta-och bra teknik support och infrastruktur, så Kanarieöarna kan göra en bra plats för en "lång dykning helg" eller blandad verksamhet resa.

Om du vill ha mer information så tveka inte att kontakta oss med någon av våra vanliga system.

Remember our FLEXI-BOOK offers!
NO Deposit, Cancellation or Change fees!

Några andra relevanta sidor på vår webbplats